Blåmuslinger og hajkostumer

Store Smagedag 2011 på Vestas i Hammel

Klar, parat, start! 

Alle i køkkenet står klar på deres pladser. Én, to, tre - sæt i gang. Startskuddet er lydt og der bliver kokkereret til den store guldmedalje rundt på alle stationer. Vi er tændte og
har glædet os til at folde vores mest kreative sider ud. Kantinen er pyntet med ruse, fiskenet og en gine klædt ud som fisker. På buffeterne er der lavet en skovbund af karse med svampe og bær og årstidens grønt - og alle har været hjemme og finde deres muslingeskaller frem til dagens fisketema. Chefen er også tændt. Begejstringen smitter af, og hun tager billeder, laver dias i kantinen og får alle løse ender til at hænge sammen. Andet arbejde må vente i dag.

Menuen

Menuen lyder blandt andet på friske flodkrebs, blåmuslinger, safran aioli, græskarcreme, sprødstegte blæksprutter, kulmue i svøb og skindstegt multe. Hertil serveres også bagte blommer i en himmelsk marinade af blandt andet stjerneanis, koriander og vanilje. En lækker clam chowder er også på menuen. På salatbaren er der blandt andet en spændende salat med ansjosdressing, og bagerafdelingen har sørget for mange nye brød med blandt andet rodfrugter og appelsin - og ikke mindst en skøn lakridskage, der pirrer smagsløgene. Alt er planlagt til mindste detalje, og vi har alle arbejdet sammen om menuen til dagen.

Klokken bliver kvart over ni, men i dag vælger vi at springe pausen over så menuen kan få en ekstra en over frakken og blive helt perfekt. Det lønner sig, da vi kun lieg når at blive færdige til åbningen kl. halv tolv. Arbejdet er det hele værd. Køen i kantinen er lang og folk er begejstrede. I ventetiden får de lektioner af en pige i hajkostume i at kende forskel på hun- og hankrebs ved vores skueplads, hvor vi har forskellige fisk og levende krebs. Skuefiskene får vi rigeligt brug for senere, da vi hurtigt må hive dem ind og tilberede mere mad.

Et skulderklap til kokken

Stemningen er intens. Det gløder i køkkenet, og i kantinen diskuteres der livligt ovre ved vores konkurrencestand. Der er lækre præmiser på spil, og samtidig kan man øge sin viden om fisk. Til slut er vi fyldt op med selvtillid, ros og skulderklap og kan med stor tilfredsheds lukke ned for dagen, som afsluttes med hygge og lakridskage. Fantastisk dag, formidabelt samarbejde og vi glæder os allerede til næste år.


 Vestas-kantinen i Hammel