Bagerne gik helt i fisk

Store Smagedag 2011 på Roskilde Uddannelsescenter

Store Smagedag på Slagteriskolen i Roskilde bød på lækre kanapeer, små anretninger og masser af samspil mellem de fem grundsmage, da eleverne kæmpede om at lave de bedste retter til et dommerpanel.

 

Af Cecilie M. Rasmussen - DAGBLADET Ringsted

Billeder: Tina Frederiksen

Hvis kantinens mad smagte lidt bedre i går, har dine smagsløg sandsynligvis ret. Tredje onsdag i september er nemlig kåret til Store Smagedag, hvor køkkenfolk fra landets kantiner, institutioner og produktionskøkkener kræser om menuen og håndværket for at skabe velsmag oplevelse. På Slagteriskolen i Roskilde havde eleverne også en udfordring. Sammen med alle klassekammeraterne skulle de tilberede en ret, hvor både surt, sødt, salt, bittert og umami gik op i en højere enhed.

Billede 1-Jeg synes, det er spændende at prøve, om man kan smage surt og sødt. En ting er, at man læser om det, noget andet er at prøve. Man skal ikke have bitterhed i munden først, det skal blandes, siger 35-årige Niki Clausen og vender sild i en blanding af rasp og chokolade.

- Han er ligesom de andre på sjette uge af grundforløbet for ernæringsassistenter, og nu er det tid til at eksperimentere. Ved siden af syder frituregryder, pander og potter, og Louise Madsen på 19 år kører en klat smør rundt og vender strimlede rødbeder over.

- Jeg har før bare lavet mad til en kantine, så det har været specielt at lære om smag, siger hun.

 

Nordisk sushi

Hos bagerklassen ved siden af står metalstativer fyldt med sprøde vol-au-vent'er, små fuldkornstærter, pandekagetårne og forårsruller med pynt. Årets tema er fisk og noget af en mundfuld for det normalt søde køkken. 33-årige Nynne Dyhrberg sætter små dupper peberrodscreme oven på de »nordiske sushi«-stykker og forklarer at der øverst skal sidde en fedtegreve.

 - Det kræver noget brainstorming. Vi har fået alle smagene med, men de skal også smage godt sammen, siger hun.

Fade med kanapeer og små anretninger bæres op i skolens café.

Billede 2Her går tre udvalgte dommere fra Fødevarestyrelsen, Roskilde Kommunes kantine og ditto fra regionens med små paptallerkener og munden fuld af godbidder rundt mellem bordene, der er pyntet med blomster. De skal bedømme, hvilken klasse der har lavet de bedste retter med alle fem smage. Der gives anerkendende nik og nysgerrige øjne.

 

 

 

 



- Hvad på tallerkenen er i sæson, spørger de blandt andet, mens andre stolt fortæller, at de selv har fundet på sammensætningen.

Billede 3

 

En kæmpe fisk lavet af butterdej med rødspættecreme i lag imponerer især tilskuerne, der med hvide forstykker og træsko snurrer rundt mellem hinanden for at prøvespise. Ud over æren er der også præmier på spil for hele klassen.

Billede 4 


Vinderholdet blev en ernæringsklasse, der blandt andet havde lavet lyssej med sprød skorpe af nødder og krydderurter med brombærsauce med twist af chili og mynte.