Køkkendøren står pivåben

Under overskriften i den lokale presse ” Køkkendøren står pivåben ” bød køkkenet velkommen til lokalbefolkningen.

Af: Lene Djernæs

Næstved Madservice åbnede køkkendøren i forbindelse med Store Smagedag, Alle i Næstved
Kommunen var velkomne til at kigge forbi, for at smage, se og høre hvad køkkenet tilbyder alle
vore borgere og kunder i hverdagen, og hvordan det kostfaglige personale bruger teknologien til
at fremme den gode smag og kvalitet i madproduktionen. Dagens fokus og primære målgruppe
var maden til de ældre i den kommunale madservice med en farverig præsentation og illustration
af de fem grundsmage ( se billedmateriale ) og smagstest af vores hjemmelavede energitætte
mellemmåltider, som er et energi supplement til de småtspisende borgere og en præsentation af
vores kostportioner – hvordan ser maden ud ved anretning på en tallerken.

1

Næstved Madservice rundsendte flotte flyver til nuværende borgere i den kommunale madservice
og samarbejdspartnere på tværs i kommunen - biblioteker, sundhedscentre, borgerservice,
ældrerådet og kostråd.. Pressemeddelelse og annonce til de lokale aviser – Sjællandske Medier.
(se vedhæftet).

I køkkenet var der opstillet en bod med smagstest på hamburgerryg serveret med vand og saftevand,
for at illustrere, hvordan smagen ændre sig i forhold til, hvad vi som personer vælger at nyde til
maden. Vi havde ligeledes tilberedt en æble/pære koldskål med karamelcrouton og tørret æbler,
samt en kartoffel/porre suppe med bacon og karse efter anbefaling fra Unilever Foodsolution –
ros til kombinationen af de forskellige smage, her var alle 5 grundsmage tilstede. Det var en stor
overraskelse for gæsterne, hvor stor forskel der var på smagsoplevelse ved indtagelse af forskellige
drikkevarer. Alle opskrifter blev præsenteret på det flotte smagebord med mulighed for at få en
opskrift med hjem.

2

Efter en guidet rundvisning bød køkkenet på en kop kaffe, hvor der blev serveret 3 forskellige
mellemmåltider til kaffen. En lækker hjemmelavet citronfromage pyntet med hakkede
pistacienødder og rødgrød med hele bær og små chokolademuffin med et let drys af florsukker.
Dette samlingspunkt gav anledning til en god debat blandt gæsterne og mange roser for vores mad.
Ved alle præsentationer af maden i køkken var de 5 grundsmage synlige og grundlag for en livlig
debat mellem de fagprofessionelle og brugerne.

3

Der kom ca. 100 gæster - nuværende borgere i madservice og deres pårørende, politikere,
repræsentanter fra ældrerådet og bo og naboskaber. Alle i køkkenet havde en rigtig dejlig dag med
rigtig god respons fra vores gæster. Et helt igennem vellykket arrangement.