Fejring af Store Smagedag på Omsorgscentret Hjortespring den 19. september 2012

Vi havde fokus på:
  • Udbredelse af årets tema: God smag – godt håndværk
  • At holde åbent hus i køkkenet på Hjortespring.
  • Tværfaglighed.
  • Samt skabe et dejligt aftensmåltid hvor: ”God smag - godt håndværk” var i fokus

Årets tema var virkelig en kreativ udfordring for vores køkkenpersonale.

3



Vi er otte faguddannede økonomaer og ernæringsassistenter, og har to dygtige ernæringsassistentelever.

Vi vil rigtig gerne have fokus på den stærke faglighed der er i vores uddannelser.

Den sensoriske del fylder rigtig meget i vores hverdag, hvor smagssættere og kreativitet går hånd i hånd.

Vi laver god, økologisk, årstidsbestemt, og bæredygtig hverdagsmad, hvor vores engagement og kærlighed
til maden også smitter mærkbart af på kvaliteten.

Økonomien er hver dag i fokus og vi har gjort et stort arbejde for at reducere madspild, så der kan blive råd
til: ”God smag - godt håndværk”.

Vi lavede opslag til alle ansatte og medarbejdere i huset.

Vi sendte invitationer til alle samarbejdspartnere i vores lokalområde: Københavns sundhedsborgmester
Nina Thomsen, Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen og til Herlev bladet.

2



Åbent hus

Vi inviterede til åbent hus i køkkenet med rundvisning og derefter smagsprøver af nogle mellemmåltider
på Hjortespring.

Vi havde en bod hvor alle kunne smage de 5 grundsmage: surt, sødt, salt, bittert og umami.

Smagskompasset blev vist og forklaret.

Vi holdt en konkurrence hvor gevinsten var en kurv med økologiske kolonialvarer og vin.

For at kunne gennemføre Store Smagedag involverede vi husets aktivitetsafdeling og rengøringsafdelingen.

Aktivitetsafdelingen aflyste den ugentlige bankodag og var behjælpelige med deres kreativitet, positive
indstilling og praktiske hænder. Deres personale kender alle beboere og havde en vigtig funktion med
hensyn til, at underholde og optage film under selve arrangementet.

Rengøringsafdelingen pyntede fint op i cafeen, med alt forhåndenværende materiale og krydderurter,
frugt og grønt fra vores lille have.

Køkkenpersonalet lavede smagsprøver og kaffe, viste beboerne rundt i køkkenet, stod for den sensoriske
bod og for konkurrencen: ”Gæt en citron”

Smagsprøver:
  • Hjemmelavet koldskål
  • Årstidens frugt.
  • Tre forskellige slags sandwich, lavet med hjemmelavet quinoa brød.
  • o Eksempelvis: hvidløgsost, semi-dried tomat, chorizo-pølse, salat og cashew nødder.
  • Hjemmebagte brownies
  • Chokolade

1


Aftensmåltidet

Vores 3.-års-elev Cecilie havde fået til opgave at bestemme menuen, til vores beboeres aftenmåltid.

Hun gik ud fra at måltidet skulle indeholde alle de 5 grundsmage og indeholde både det blødt og struktur.

Det skulle passe til vores beboere, og være genkendeligt med et twist, være årstidsbestemt, bæredygtigt,
økologisk og inden for de økonomiske rammer vi arbejder under i hverdagen.

Menu:

  • Persille stegt rødspættefilet, ovnbagte kartoffelbåde, rødbedesalat og hjemmelavet æbleremoulade.
  • Portionsanrettet rødgrød surprice.

Cecilie afprøvede retterne på køkkenets personale og da menuen var godkendt, lavede hun opskrifter til
storproduktion (230 personer)

Indkøb og forberedelser til madlavningen klarede hun med god hjælp fra alle i køkkenet.

Om aftenen spiste vi sammen med beboerne på en afdeling, for at følge maden helt til dørs.

De var meget taknemmelige og personalet har siden skrevet til os, på vegne af beboerne, at det havde
været en dejlig dag med åbent hus og en speciel menu om aftenen.

Dejlig dag – god stemning masser af opmærksomhed på Store smagedag, God smag - godt håndværk