Vinderen af Store Smagedagsprisen 2015

Store Smagedag har fejret den gode smag før. Vi fejrer nemlig smagen hvert år, fordi det er vigtigt at holde fokus og inspirere til at ville lidt mere. De danske madhåndværkere arbejder dagligt med gode råvarer og passion for at sikre god mad til mange. Én gang om året går vi sammen om at give den en ekstra tand. På Store Smagedag høster vi frugten af vores forberedelser ude i køkkenerne og giver de spisende en ekstra oplevelse.

2015

2015

2015

Se hvem der vandt.


 

2014 - "Kernegodt"

Flere har taget udfordringen op og deltaget i kampen om store Smagedagsprisen som er en hæderspris der gives til det køkken eller den madhåndværker der samlet set holder den bedste Store Smagedag. Temaet i 2014 var ”Kernegodt Køkken” – konkurrenceregler findes her: Tryk her for at læse konkurrencereglerne.

Dommerjuryen nominerede 3 finalister med følgende begrundelse:

”De tre nominerede til årets Store Smagedagspris har – som flere andre – fulgt de 6 Kerneregler og afholdt en forrygende Store Smagedag d. 17. september i år. Men de har gjort mere end det, og de tre nominerede fremhæves bla for:

  • den helt ekstraordinære indsats i forhold til at brede dagens budskab ud, både før under og efter Store Smagedag. Herunder inddragelse af flere interessentgrupper og fokus på tværfaglighed som bærende element.
  • gastronomisk nytænkning og for at folde Store Smagedag og årets tema succesfuldt og meget bredt ud til en stor gruppe spisende.  
  • sætte smagen på dagsordenen mere end forventeligt gennem lærerige smagsoplevelser og involverende dialog med de spisende.


De nominerede køkkener:

  • Eat Skolemad, København
  • Omsorgscentret Hjortespring, Herlev
  • Børnehuset Lynghøjen, Sejs

Vinderkøkkenet offentliggøres den 28. oktober på Fødevaredagen som arrangeres af Landbrug & Fødevarer – læs mere her http://www.goderaavarer.dk/Koekkenfaglig/Arrangementer.aspx

Årets hovedpræmie, som er sponsoreret af vores temasponsor DLG Food, er en inspirations workshop med Anne Hjernøe. 


Store Smagedagsprisen 2014 gik til:

Inger Erfurt Kristensen, Børnehuset Lynghøjen

Jury formand Jan Kristensen fra Dlg Food (temasponsor 2014) begrundede valget af Inger således:

”Der er ingen tvivl om, at en af de bærende søjler i Børnehuset Lynghøjen er køkkenet. Og køkkenets lysende stjerne erInger. Det engagement, Inger lægger for dagen, forplanter sig ud i hele institutionen, så både vuggestuebørn, børnehavebørn, forældre og det pædagogiske personale alle nyder godt af langt mere end blot velsmagende, økologiske måltider.

Inger ser det som sin store opgave at give børnene ’madmod’, og på Store Smagedag skabte hun de optimale rammer for at udvide børnenes madhorisont: I fuld kokkeuniform, med korn og aks på de hvide duge sammen med den fem-armede stage. Og vigtigst: en dagsmenu, som dagen igennem udfordrede, inspirerede og vakte glæde og begejstring.

Hør bare: Først ’smagsseminar’ med surt, sødt, salt og bittert; Så formiddags-smoothie, hvor gårdsdagens grødrest blev brugt; Siden frokost med hele tre forretter, en hovedret og to desserter – sammensat, så både rug, hvede, byg og havre var repræsenteret og dertil endnu flere kerner.

Og Inger giver lektier for: Både til kollegerne, som fik en udførlig instruktion i, hvordan materialet omkring Store Smagedag skulle anvendes. Og til børnene, som sammen med mor og far skulle snakke om, hvad de havde smagt, og vurdere, hvad der var bedst.

Store Smagedagsprisen går i år til et meget fint eksempel på, hvordan Store Smagedag kan blive til meget mere end blot en dags nedslag med ekstraordinære smagsoplevelser og samtidig få læringsprocesser for børn, oplysningsarbejde for voksne og kollegernes professionelle arbejde til at gå op i en højere enhed”. 

Med prisen følger en inspirations workshop med Anne Hjernøe, AnneMad.  


Herunder kan du læse en række reportager fra såvel de tre nominerede køkkener som andre køkkener der har fejret Store Smagedag: 

Børnehuset Lynghøjen, Sejs (Modtager af Store Smagedagsprisen 2014):

Eat Skolemad, København (Nomineret til Store Smagedagsprisen 2014):

Omsorgscentret Hjortespring, Herlev (Nomineret til Store Smagedagsprisen 2014):

Kantinen Hammel Neurocenter:

Sygehus Vendsyssel:

Børnehaven Raketterne, København:

Kantinerne, Aalborg Universitetshospital:

Børnehuset Hobbitterne, Roskilde:

Glostrup Hospital:

Elsted Skole:

Uddannelsescenter Roskilde:

Danske Bank, Aaboulevarden:

 


 

2013 - "Simresmag"

Simre 2013 logo

"SIMRESMAG" opstår når du mikser sæsonens gode råvarer - kød, fisk, vildt, grønt, fjerkræ, frugt - med urter, krydderier og  godt øl, vin, fond eller most – lægger  låg på hele herligheden og lader SIMRE ved lav varme til alt er mørt og saftigt.  Nemt, enkelt og utrolig velsmagende.

I løbet af året har der været afholdt en række spændende smagsseminarer.  Tusind tak til alle der deltog enten som deltagere eller aktør - det var en fornøjelse at være sammen med så mange engagerede, motiverede og glade madmennesker – flot at I finder tid til at mødes og blive inspireret i den travle hverdag. 

Vi har samlet et lille udpluk af de mange spændende indlæg:


I samarbejde med Københavns Madhus og vores Store Smagedags ambassadør Claus Angelo Brandt har vi udarbejdet en lille temafolder og en lille demofilm om SIMRESMAG – http://www.storesmagedag.dk/media/13555/simresmag_brochure_april2013_lo.pdf  og linket til filmen.

Folder om simresmag

Store Smagedags ambassadør Claus Angelo som til daglig er Kulinarisk rådgiver for Københavns Madhus har udarbejdet denne lille folder om SIMRESMAG. Her kan du finde en masse god viden og inspiration til at arbejde med SIMRESMAG i dit eget køkken. God fornøjelse og tak til Claus.
 

Vi har modtaget følgende reportager – god fornøjelse:

Store Smagdagsprisen 2013

I forbindelse med fejring af Store Smagedag den 3. onsdag i september udskrives en konkurrence om at modtage årets Store Smagedagspris. Se konkurrencebetingelser her.
Vinderne blev offentliggjort den 5. november i forbindelse med den årlige Store Smagedags reception.

Bestyrelsesmedlem Rasmus Bay Arnbjerg, Landbrug og Fødevarer redegjorde på vegne af dommerpanelet for valget af de tre vindere:

”Store Smagedag som forening er sat i verden for hen over året at hjælpe til med at sætte velsmag og gode spiseoplevelser på dagsordenen i kantiner og storkøkkener. Målet er at være med til at løfte barren og skabe begejstring og skærpe fagligheden til gavn og glæde for de daglige brugere og kunder.

Store Smagedag som festdag har til formål at hjælpe køkkenerne til at give sig selv et kreativt frikvarter ved at lave et årligt nedslag i kalenderen hvor alle køkkener samtidig giver den gas og udvikler og eksperimenterer med både eget håndværk, de spisendes smagsløg og den fælles madoplevelse.

De tre finalister i årets Store Smagedagskonkurrence har alle – i hver sin fortolkning – haft den kombination i højsædet. Hvert af de tre steder har desuden haft de 5 simreregler som klart pejlemærke og målestok den 18. september, og har – ud fra det pågældende køkkens praktiske udgangspunkt og stedets brugere eller kunder – afholdt dagen på en måde, der på samme tid virker selvfølgelig og dediceret. Og så har de beskrevet og dokumenteret det, så vi i det hårde dommerpanel er med hele vejen, kan fornemme simreretternes udtryk og kvalitet ved at læse opskrifter og også den stemning, der har været omkring køkken og måltid på dagen.

For at vinde årets Store Smagedagskonkurrence skulle man, som det var beskrevet i oplægget til konkurrencen, på den mest overbevisende måde sætte fokus på årets tema ved at skabe simresmag og en simredag, og dokumentere hvordan dagen kom til udtryk, og hvad ’der var i det’ for den spisende så at sige. Det er ikke vinderpotentiale i sig selv at lave den flotteste buffet, at beskrive simrerettens tilberedning minut for minut eller at have så mange
forskellige events på dagen som muligt.

På den baggrund har vi altså – trods et virkelig højt niveau af engagement og materialefremstilling – fundet tre finalister som hver i sær er nået ekstraflot omkring opgaven.”

Årets Store Smagedagspris 2013 og præmien på et inspirationsbesøg i køkkenet af Claus Holm gik til Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Køkkenet på Kalø Landbrugsskole får prisen for den ultimative brugerinvolvering.

I materialet får vi at vide, at køkkenet har økologisk guldmærke og får en del af sine råvarer fra egen grøntsagsmark. Mere ved vi egentlig ikke om køkkenet på Kalø Økologiske Landbrugsskole. Vi ved til gengæld, at der er tale om et køkken med visioner for sine spisende og som evner at inspirere og guide dem til – med indføring i smagskompas og simrelærdom – at tage på deres egen smagsrejse fra jord til bord.

På Store Smagedag den 3. onsdag i september, udgik det normale skema for de landbrugsstuderende til fordel for en dag i smagens tegn. Samtlige elever samledes fra morgenstunden til undervisning af køkkenet i smag og lidt teknik om ’fra rå til tilberedt’ og fik stukket konkurrencereglerne i hånden.

Så gik det ellers løs – grupperne inddelte sig i fugl, fisk og midtimellem, sendte et par folk i grøntmarken og gav den så gas i køkkenet. Alle retter var elevernes egne ideer og opskrifter. Det blev otte simreretter, der stikker i alle retninger, og hvis eneste lighedspunkter er kreativiteten og simresmagen. Alle opskrifter er fremsendt med billeder og beskrivelser. Her
vil vi gerne fra dommernes side sende et særligt blink med øjet i retning af den gruppe, der lavede karrysimrekylling i gryde over bål: kylling, tomater, hvidløg, fløde, karry, salt og peber. BUM, som Claus Holm ville ha sagt! Less er ofte more.

Det hele blev smagt i fællesskab til frokost. Derefter oprydning og opgaven med opskrifter og fotos færdiggjort, som det hedder. Intenst, nærværende, involverende, kreativt, lærerigt og frem for alt: en rejse i smag fra jord til bord.

Men hvad skete der for køkkenet, som lod sig selv helt i baggrunden på denne dag, som egentlig var deres? Lad mig citere fra materialet, hvor de så fint beskriver deres overvejelser:

”Hvorfor bruge tid, kræfter og resurser på smagens dag? Det ville være nemmere at gøre, som vi plejer i køkkenet. Og burde eleverne ikke have regulær undervisning? Sikkert, men Kalø Økologiske Landbrugsskole uddanner kommende fødevareproducenter. Netop derfor er det vigtigt for dem at kunne smage, bruge sanserne, være på forkant med råvarerne. De skal som kommende producenter ikke ’bare’ dyrke jorden. De skal også være bevidste om sammenhængen til forbrugeren. – eller som en af eleverne så rammende har stående på sin bil: NO FARMERS – NO FOOD!”

så Kalø: I har fortjent titlen som vinder af Store Smagedagsprisen 2013. Til lykke med det og til god vind med Claus!

Se beskrivelse af Kaløs fejring af Store Smagedag her:
http://www.storesmagedag.dk/media/14736/kal_.pdf


2.pladsen gik til BDO i Aarhus

I revisionsfirmaet BDOs private kantine som drives af Cheval Blanc spiser dagligt 75 mennesker + en del til konferencer. Her står Liselotte Kira Olsen og Jytte Bach til daglig for buffeten, som på Store Smagedag blev en sand tour de force i simremad, godt hjulpet af et skarpt madtalent udefra.
Køkkenet i BDO siger om sig selv, at de laver mad med sjæl og kærlighed og ikke bare åbner poser. Og de vil gerne udfordre de velkendte smagsudtryk hele året igennem.

I BDOs beskrivelse af deres arbejde med Store Smagedag er vi særligt begejstrede for en helt ustyrlig udforskningslyst udi ’simre’-begrebet.
Køkkenet havde allieret sig med Malou Rotvel Pagh – som nogen vil kende som madbloggeren Klidmoster – og vi hæfter os ved, at frem for bare at hente ’hjælp’, har det valg handlet om at bringe en inspirationsbombe ind i køkkenet, som alle har nydt virkelig godt af, og som køkkenet har lært rigtig meget af.

Man bevægede sig i arbejdet med menuen ’udenfor komfortzonen’, som det hedder i beskrivelsen. Der var fokus på sæsonvarer og på udskæringer, der udvikler stor smag over lang tid. Den varme 3-retters menu + den kolde buffet bød på mere end 6 forskellige simreretter ud over saltater mm. Vi har især lagt mærke til den inspirerende simrefortolkning af langtidstilberedt laks, som først var rimmet med salt og sukker og siden bagt under film i 1
time ved 45 grader.

I kantinen var der ændret på de fysiske rammer, så gæsterne blev mødt af nye sanseindtryk, når de trådte ind. Anderledes bordopstilling, efterårspynt i lokalet og først og fremmest en anderledes menu. I parentes bemærkes, at det hele blev afholdt indenfor normalt budget.

Afholdelsen af Store Smagedag var annonceret ved en omdelt invitation. Heri forklares årets tema og foreningens og dagens formål, men også at køkkenet ville få besøg af Malou, som ville komme og lege med dem og strikke spændende mad sammen på dagen.

I BDOs materiale er både den varme og den kolde buffet beskrevet i detaljer.
I alt 9 retter + diverse brød. Samtlige retter er enten simret og/eller indeholder blot 8 ingredienser. Derudover beskrives de fysiske rammer og der følger et uddrag fra byensrammer.dk, som efterfølgende interviewede køkkenet om deres oplevelser, og deres kunders oplevelser med at sætte smagen på dagsordenen den 18. september. Hertil kommer et væld af smukke fotos fra buffeten og kantinen.

En velfortjent 2.plads og et stort til lykke!

Se en beskrivelse af Store Smagedag på DBO her:
http://byensspiseguide.dk/store-smagedag-2013/


3.pladsen gik til Plejecenter Øresundshjemmet i Humlebæk.

Øresundshjemmet er et plejehjemskøkken med åben cafe og udbringning til 2 cafeer med hver ca. 25 borgere. Der er efter eget udsagn fokus på smag hver dag, og de fremstiller det meste af deres mad fra bunden – fromager og is laves også fra bunden.

Vi var især glade for den helt naturlige tilgang til det, at personale og beboere havde en fælles fest og spiseoplevelse. Hver måned er der en særlig festlig dag, og i september er det altid Store Smagedag, der fejres. Dagen involverede hele spekteret af personaler, dvs ud over køkkenet er både aktivitetsmedarbejderne og plejepersonalet ansvarlige for på hver sin måde,
at dagen bliver festlig og at beboerne er forberedt og bliver nærværende inddraget.

Store Smagedag blev annonceret i ØH-tidende forud for dagen. Og her blev det beskrevet, hvordan de fem grundsmage er udgangspunktet for køkkenets arbejde og dets hjertesag, og hvordan ”mad produceret i store gryder sagtens kan smage godt, hvis man arbejder benhårdt med det”, som det hed. Det synes vi, er en meget ærlig og ligefrem måde at kommunikere med den spisende på. Her hed det også, at køkkenets motto er, at ”mad dagligt skal tilberedes, så det er en ”oplevelse og aldrig betragtes som en overlevelse.”

Simreretten var oksebryst braiseret i øl med gulerødder, persillerødder og rødløg – først i 2-4 timer og siden endnu 2-3 timer. Hertil rodfrugtmos, og til dessert æblecrumblekage m/flødeskum.

Øresundshjemmets materiale er fire sider med klare beskrivelser af simreretten, det samlede måltid, og hvordan de skabte fokus på oplevelsen hos de spisende. Dertil er beskrivelsen fra ØH-tidende og så et herligt lille brev fra en administrativ medarbejder, som fortæller om sin oplevelse med at møde på arbejde den 18. september og bare blive endnu gladere for at
gå på arbejde og for at spise køkkenets mad!

Til lykke til Øresundshjemmet!

Se beskrivelse af Store Smagedag på Øresundshjemmet her:
http://www.storesmagedag.dk/media/14703/_resundshjemmet.pdf

 


2012 - God smag - Godt håndværk

Temaet for Store Smagedag 2012 var "God smag - Godt håndværk". Her er en række artikler fra dagen til inspiration:



2011 - Et hav af inspiration

2011 stod i fiskens tegn og årets hovedsponsor var Royal Greenland.  Rigtig mange fra de professionelle køkkener havde valgt at deltage for at arbejde med smagen. Her er en række artikler fra dagen til inspiration:

 


2010 - Grove rødder og søde bær

I 2010 arbejdede vi med rodfrugter og bær sammen med vores hovedsponsor, DLG Food. Vi tog på avlerbesøg i marken og smagte på både gulerødder, blåbær og asparges. Foreningens ambassadører udviklede en række nye opskrifter med bær og rodfrugter som vigtige ingredienser.  Se hvordan nogle af deltagerne fejrede Store Smagedag i 2010:



2009 - Kødets år

I 2009 havde Store Smagedag fokus på dansk kød. Vores hovedsponsor var dette år Landbrug & Fødevarer. Der er et stort smagspotentiale i kød, og ofte er det kødet, som er det bærende element i retten. Derfor fortjener denne (ofte bekostelige) ingrediens en plads i solen.  Vi arbejdede med at bruge kødtyper, som vi ellers ofte overser. I samarbejde med Danish Crown sammensatte vi en kødkasse indeholdende både svinebryst, afpudsede nakkestykker, oksetværreb og ungkvægbacon. Det kom der nogle interessante opskrifter ud af, som du kan finde her. Prøv dem, og lad duften af grillet, stegt og kogt kød brede sig i køkkenet.